Hogyan kaphatok jobb energetikai besorolást?

Ha, Ön eladás előtt, vagy energetikai tanúsítvány készítés előtt áll, ez a cikk hasznos lehet Önnek.

Sokan izgulnak a tanúsítás előtt, hogy vajon a házuk milyen kategóriába kerül majd, és ha esetleg rossz lesz, akkor ez nem riasztja-e el a vevőjét. Sokan előre megmondják, hogy milyen eredményt várnak el, de ez azért nem így működik…

Most leírok néhány fontos információt arról hogyan emelhetjük energetikailag magasabb szintre a házunkat, még a tanúsítás előtt. A legolcsóbb és legegyszerűbb megoldásokat veszem előre, nem mindegy hogy mennyibe kerül ez a beruházás, és valaha megtérül-e. Érdemes ezeket végiggondolni, hisz lehet, hogy pont ezen a néhány százalékon múlik majd az energetikai tanúsítvány jobb besorolása. Persze csak akkor, ha van rá lehetőség és még nincsenek beépítve, végrehajtva a házon.

Fűtés

A legolcsóbb megoldás a digitális programozható termosztát felszerelése, és a radiátorokon az elzárót termosztatikus radiátorszelepre cserélni. Ennek az ára kb. 5.000 Ft/radiátor és 14.000 Ft a termosztát. Ezzel akár 5 %-ot is lehet javítani az energiatanúsítvány besoroláson.

Szigetelés

A második legolcsóbb a padlásfödém szigetelése, azaz ha valakinek nincs szigetelve a lakótér feletti tető vagy padlás tér az mindenképpen ruházzon be erre, 10 cm hőszigeteléssel kb. 12 %-ot lehet javulni, 20 cm-rel 15 %-ot, és 30 cm-rel kb. 18%-ot, egy ilyen felújításnak a költsége nagyságrendileg 900 Ft/m2, azaz egy 80 m2-es háznál ez 72.000 Ft

Kazán

A harmadik legolcsóbb megoldás a kondenzációs kazánra való csere, de csak akkor, ha zárt égésterű kazán van jelenleg beépítve, azaz nem kell kéményt bélelni-cserélni. Ennek a költsége kb. 300.000 Ft és ezzel 20-25 %-ot lehet nyerni az energetikai minősítés terén.

Villanybojler helyett gáz

A negyedik legolcsóbb megoldás abban az esetben alkalmazható, ha a házba be van vezetve a gáz és a használati meleg vizet villanybojlerrel állítják elő, továbbá van kémény ahová beköthető még egy gázkészülék. Ebben az esetben érdemes átállni a gázra (átfolyós víz-gázmelegítő, vagy kombi kazán), ennek a költsége kb. 250.000 Ft és 18-20 %-ot lehet javulni vele az energetikai tanúsítványban.

Hőszigetelés

A következő megoldás a külső fal hőszigetelése 5-10 cm hőszigeteléssel. Én a 10 cm-t javaslom, mert a 10 cm-es hőszigetelés komplett (anyag+díj) ára 5000 Ft/m2 az 5 cm-é pedig 4300 Ft/m2 (anyag+díj). Ezzel 25-30 %-ot is lehet javulni az energetikai léptéken.

Ablakcsere

A következő megoldás az ablakok cseréje U=1,0 értékűre. Ezzel akkor érdemes foglalkozni, ha kevés ablak van a házon (Pl. panel, vagy társasházi lakás), és régi nem hőszigetelő üveges ablak van a házban. Ennek az ára nagyságrendileg 34.000 Ft/ablaknégyzetméter és 7-10 %-ot lehet javulni vele az energetikai tanúsítványban.

Az elektromos fűtést minden esetben érdemes lecserélni ha van rá lehetőség.

 

A kategóriák százalékos sávjait a következő képen megnézheti:

Energetikai besorolások táblázata AA++ és JJ értékek között

Energetikai besorolások 2016 január 1. óta (nagyításhoz kattintson a képre)

Néhány tanács ami nem kerül semmibe vagy max. 15-20 ezer forintba, nem javít az energetikai besoroláson, de a rezsit csökkenthetjük vele: Hogyan csökkenthetjük a rezsit?


Rimán Imre – +36/70/466-2334rimanimre@gmail.com

Ha bármilyen okból energetikai tanúsítványra van szüksége, keressen meg elérhetőségeink egyikén!

Megrendelés gomb

 

Energetikai tanúsítvány készítés Székesfehérvár és Fejér megye területén, valamint az ország egész területén, nagyobb városokban és azok vonzáskörzetében.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szombathely, Szolnok, Tatabánya, Kaposvár, Békéscsaba, Veszprém, Sopron, Zalaegerszeg, Eger, Nagykanizsa

További javaslatokért forduljon hozzánk bizalommal a megadott elérhetőségen.

Ez a honlap cookie-kat használ a honlap és a felhasználói élmény fejlesztésére. A honlap további használatával hozzájárulsz a cookie-k használatához.