Hogyan csökkenthetjük a rezsit?

Néhány tanács ami nem kerül semmibe vagy max. 15-20 ezer forintba, nem javít az energetikai besoroláson, de a rezsit csökkenthetjük vele:

Programozható termosztát

A digitális programozható termosztátot úgy állítsa be hogy éjszaka alvás időben alacsonyabb legyen a hőmérséklet (kb. 20-21 fok), továbbá amikor nincsen otthon akkor is vegye le a hőmérsékletet (kb. 19-20 fok). Azzal számoljon, hogy a felfűtéshez idő kell, tehát hazaérkezés, ébredés, előtt 30-50 perccel kezdjen el fűteni (padlófűtésnél 60-80 perc), így nem fogja kellemetlennek érezni ezt a spórolást. Ezek a termosztátok egy nap akár 6-8 programot is tudnak követni így teljesen az életritmusához alakíthatja, bár szerintem a rendszer tehetetlensége miatt 3-4 óránál rövidebb ciklusokat nem érdemes beállítani.Programozható termosztát

Használja ki azt hogy ezek tudnak napokat is kezelni, így a hétvégék-hétköznapok legyenek különbözőek. A legtöbb ilyen termosztáton van elutazás funkció használja ezt is, így nem kell az egész hete újra programozni, csak beállítja hány napra megy el, hány fok legyen a lakásban, (én 12 fokot javaslok, ha nincs érzékeny növény-állat a lakásban), ezzel súlyos ezer forintokat spórolhat meg. Ne felejtse el, hogy ilyen alacsony hőmérsékletről kb. 12 óra felfűteni a lakást, így ennyivel hamarabb induljon el a normál program megérkezés előtt. Csak egyszer kell a programot elkészíteni, a többi megy magától

Szintenkénti-lakrészenkénti fűtés

Ha van lehetősége egyes lakrészeket, lakószinteket elkülöníteni (külön körön megy a fűtése), szabályozza mindegyiket külön digitális termosztáttal. Ma már léteznek rádióhullámos vezérlésű termosztátok, így nem kell a vezetékek miatt falat vésni. Egyszerűen csak felteszi a falra, a vevőt beteszi a kazán mellé, és a külön körökre tesz egy-egy mágnes szelepet ami a szinteket (lakrészeket) külön kapcsolja. Ez a megoldás valójában nem néhány ezer forintos beruházás, inkább 1oo.ooo Ft körül van, de ha egy részt csak időszakosan fűt, és nem akarja kézzel csavargatni (és elfelejteni visszaállítani) a radiátor szelepeket, ruházzon be rá.

Használati meleg víz hőmérséklet

Ha Önnek bojler, hőtároló (akár kazánba épített) szolgáltatja a meleg vizet, próbálja a legalacsonyabb hőmérsékleten tartani a hőfokát. Az Önnek megfelelő hőmérsékletet úgy kísérletezheti ki, hogy letekeri a bojleren-hőtárolón a hőfokszabályozót a felére-negyedére. Ha túl hideg a víz, vagy kifogy a meleg víz használat közben, akkor aznap egy picit (alig egy-két fokot-rovátkát) tekerje feljebb, ha még másnap sem jó megint egy picit tekerje feljebb, ezt ismételje naponta egészen addig, amíg megfelelő a meleg víz hőmérséklet és nem is fogy ki belőle. Ha le tudott menni 5-10 fokot megspórolt 1000 Ft-t havonta.

Világítás

Csak ott világítson ahol éppen van, erre jó megoldás lehet a mozgásérzékelős kapcsoló-lámpa, amik manapság már nagyon jól programozhatóak. Javaslom különösen ott ahol csak áthalad, vagy ritkán jár (lépcsőház, folyosó, átjáró, ház környéke), így biztosan nem felejti felkapcsolva a lámpát.

Kondenzációs kazán vízhőmérséklet

Akinek kondenzációs kazánja van, az törekedjen arra, hogy a lehető legalacsonyabb vízhőmérsékletet állítsa elő a kazánja. Ennek a kazántípusnak akkor a legjobb a hatékonysága, ha a visszatérő (előremenő) vízhőmérséklet a lehető legalacsonyabb. Persze az alacsony vízhőmérséklet lassú felfűtést tesz csak lehetővé, így minden lakásra ki kell kísérletezni a megfelelő hőmérsékleteket. Nálam a következő vált be: 10 fokos külső levegő hőmérsékletig a kazán vízhőmérséklet 45 fok. mínusz 2 fokos külső levegő hőmérsékletiga kazán vízhőmérséklet 55 fok, az alatt pedig 65 fok.

Háztartási gépek kihasználása

Minden esetben tegye tele a mosógépet, mosogatógépet mielőtt elindítja. Optimális üzemeltetéssel heti szinten l mosást megtakaríthat vele. Hűtőben csak akt tegye amit feltétlenül szükséges, és ne tartson mélyhűtőt, csak ha tényleg rendszeresen használja. Egy mélyhűtőnek a havi költsége nagyságrendileg 1000 Ft/hó.

Ez a honlap cookie-kat használ a honlap és a felhasználói élmény fejlesztésére. A honlap további használatával hozzájárulsz a cookie-k használatához.