Kérdések és válaszok

Minden, amit tudni lehet, és tudni kell az energetikai tanúsítványról.

1. Mi is ez: energetikai tanúsítvány?

Az energetikai tanúsítvány egy ház vagy lakás energiafelhasználását mutatja meg, azaz ha sarkosan nézem akkor egy ház, lakás rezsi költéségére mutató irányszám.

2. Hogyan kaphatok jobb besorolást?

Egyik cikkünkben összeírtuk, mik azok a módszerek amivel a háza vagy lakása jobb besorolást kaphat. Ezt még azelőtt olvassa el, mielőtt meg szeretné csináltatni a tanúsítást.

3. Hogyan készítik el?

Számított értékek alapján készül, azaz ez egy kimutató a ház képességéről, figyelembe véve az épületet építészeti szempontból, és gépészeti szempontból. Ezen értékek összessége alapján jön ki egy százalékos mutató, ami alapján a ház/lakás besorolható valamelyik kategóriába.

4. Mennyi időt vesz igénybe?

Amennyiben vannak tervrajzok akkor a felmérést nem kell megcsinálni, ha nincsenek akkor a felmérés kb.1 óra. A teljes átfutás nálunk 1-2 nap.

5. Mennyibe kerül az energetikai tanúsítvány?

Az ára függ a lakás/ház méreteitől, és hogy vannak- e hozzá tervrajzok, műszaki leírások. Általánosságban egy lakás esetében az ár 11-13 ezer forint, egy ház esetén az ár 15-17 ezer forint. Pontos árlistánkat itt megtalálhatja: Árlista.

6. Fejér megyében kinél lehet megrendelni?

Az ország egész területén az epitesz-energetikai-tanusitvany.hu oldalon keresztül lehet megrendelni. MEGRENDELÉS 

Elérhetőségeink

7. Jó-e az, hogy kötelező?

Igen. Kizárja a visszaélési lehetőségeket, mivel független szakértő készíti, valamint hiteles információt nyújt a ház energetikai állapotáról.

8. Mi történik ha nem csináltatom meg?

Aki nem készíti el, szabálysértési vétséget követ el, és 50.000 Ft-ig büntethető.

9. Mi kell hozzá?

Ha nincs semmilyen papírja, leírása a házhoz akkor is el tudjuk készíteni, de akkor fel kell mérni minden szerkezetet, és beépített gépészeti berendezést. Ha megtalálja az alaprajzot, metszetet, homlokzati rajzot, felelős műszaki vezetői nyilatkozatot, mindenképpen pénzt spórolhat vele.

10. Bérelt ingatlanokra is kötelező?

Igen, minden egy éven túli ingatlan bérletre kötelező. Ez vonatkozik a már meglévő szerződésekre is.

11. Meddig érvényes?

Az érvényessége 10 év. Csak akkor kell újra megcsinálni ezen belül, ha a házon, épületen nagyobb felújítást, korszerűsítést végeztek.

12. 50 négyzetméternél kisebb lakásra kell ilyet csinálni?

Igen kell, mert a rendelet úgy fogalmaz, hogy 50 négyzetméternél kisebb épületre nem kell. Azaz, ha van egy épület amiben több 50 négyzetméternél kisebb lakás van, azokra meg kell csinálni.

13. Van olyan, hogy nem jó az energetikai tanúsítvány?

Ha megfelelő jogosultsággal rendelkező szakemberrel készítteti el akkor biztosan jónak kell lennie. A számítási metódust a jogszabály pontosan meghatározza, és vannak rá jól megírt programok, amik szintén nem tévednek. Természetesen előfordulhatnak hibák a felmérésben, esetleg az értékek beírásában, ezért érdemes leellenőrizni amit kaptunk.

14. Hogyan készül, én is le tudom ellenőrizni?

Számított értékek alapján készül, meghatározzák építészeti és gépészeti szempontból a lakás tulajdonságát. Ön is leellenőrizheti, mert benne kell lennie, hogy milyen kazánnal, milyen téglával, és milyen vastag hőszigeteléssel számoltak,

15. Megvehetem a legolcsóbbat?

Természetesen megveheti, de itt is számít a minőség. Nem mindegy, hogy egy tanúsító egy javaslatot, vagy akár többet tesz a lakása javítására.

16. Mely városokban végeznek energetikai tanúsítvány készítést?

Az ország egész területén, nagyobb városokban, ill. azok vonzáskörnyezetében.

Budapest, Debrecen, Miskolc, Szeged, Pécs, Győr, Nyíregyháza, Kecskemét, Székesfehérvár, Szombathely, Szolnok, Tatabánya, Kaposvár, Békéscsaba, Veszprém, Sopron, Zalaegerszeg, Eger, Nagykanizsa

Energetikai tanúsítvány készítés Székesfehérvár, Budapest, ill. Magyarország egész területére.

Ez a honlap cookie-kat használ a honlap és a felhasználói élmény fejlesztésére. A honlap további használatával hozzájárulsz a cookie-k használatához.